Väläyksiä ajatuksistani ICF Finlandin matkassa, josta tällä kertaa puhuttaa aiheina coaching-markkinoiden tietoisuus, ammatticoachit ja CCE pisteiden metsästys sekä avoinna oleva Globaali-ikkuna.

 

ICF Finlandin matkassa 

Ilokseni huomaan, että 10 vuoden matkalla chapterin perustamisesta vuodesta 2007, tavoitteemme ´more quality than quantity´ on säilynyt hyvin. Ammatillinen yhteisömme haluaa painottaa sertifioinnin merkitystä edelleen jäsentemme yhtenä valintakriteerinä.

Oma tuntumani on säilynyt siitä, että asiakaskunta osaa olla aiempaa tarkempi hakiessaan pooliinsa ammatticoacheja. Hyviä perusteluja coachin valintaan löydämme sivuiltamme perustellessamme, miksi juuri ICF coach kannattaa valita. Globalin sivuilta löytyy myös täydentävää tietoa.

 

Coaching- markkinoiden tietoisuus

Coacheja syntyy edelleen kuin sieniä sateella. Törmään tämän tästä tilanteeseen, jossa asiakas ihmettelee coachausta ilmiönä. Kirjo on iso siinä, minkälaista sekoitusta saa coachauksena. Mix voi olla konsultointia, mentorointia, fasilitointia + coachingia. Tavoitteet ja tulokset voivat olla silloin mitä vain. On hyvä pitää mielessä kaksi asiaa; 1. Mitä asiakas tarvitsee ja haluaa ostaa? 2. Miten me sen sanoitamme ja tarjoamme palveluna asiakkaalle tuloksellisesti ammatticoacheina.

Miten voimme lisätä asiakkaiden tietoisuutta coachingista? Herättelen ICF Finlandia ja sen jäsenistöä tuttuihin näkökulmiin. Miten Sinä yksilönä, ja me Suomen osastona voimme vaikuttaa siihen, että coachingin perusilmiö kirkastuu entisestään ja säilyy vaikuttavana omana ohjauksellisena menetelmänään palvellen asiakkaitamme. Arvelen, että vastauksia voi löytyä jokaisesta asiakaskontaktista. Vai miten on?

 

Ammatticoachit ja CCE pisteiden metsästys

ICF sertifiointi takaa sen, että ammatticoach on käynyt akkreditoidun (tai vastaavan) coachkoulutuksen. Dokumentoidut asiakastunnit on toinen keskeinen piirre, mikä kertoo käytännön kokemuksesta. Niiden määrät riippuvat sertifioinnin tasosta. 10 vuoden aikana kriteerit ovat tarkentuneet. Eri hakemuspolkuihin tarvitaan nykyisin CKA (Coach Knowledge Assessment) testi, nauhoituksia asiakastyöstä, etiikkakysely jne. Keskustellessani kollegojen kanssa ICF Converge 2017 Washingtonissa havaitsin että näytöt ja kriteeristö ammatillisen osaamisen osoittamisesta tulevat monipuolistumaan. Laatuvaatimustaso nousee, hyvä näin!

Sertifioituna mentor coachina ja supervisorina toimiessani huomaan, että aika usein coach havahtuu kolmannen vuoden loppupuolella siihen, ettei tunnit ole täynnä sertifikaatin uusimista varten. Sertifioinnin uusiminen ei ole vain kolmen vuoden päähän kerättävä statistiikka 40 CCE tunneista. Tästä herää kysymys:

Miten coachina oma kehittymisen ja kasvun suunnitelma polullasi toteutuu tasaisesti kolmen vuoden aikana? Miten ylläpidät ammatillista osaamistasi?

 

Globaali-ikkuna avoinna

Lokakuun lopulla huomasin sähköpostissa ilokseni ICF Globalin viestin. Kollegani Raija Salomaa on ehdolla kansainvälisen hallituksen jäseneksi. Mahtava mahdollisuus hänen lisäkseen meille suomalaisille, ja miksei yhteistyö verkostoissamme myös skandinaaveille ja eurooppalaisille äänestää oman mantereemme ehdokasta. Raijan kansainvälistä coachingia koskeva väitöskirja mm. antaa perspektiiviä toimia kyseisessä tehtävässä. Peukut pystyyn äänestysnappulan painamisen jälkeen viimeistään 15.11.2017.

 

Coaching terveisin,

Tuula Nurmiluoto, MCC, CCM

ICF Mentor Registry

ICF Finlandin perustajajäsen ja puheenjohtaja 2009

ICF Nordicin deputy director 2006 – 2007

www.topcoaching.fi