OHJEET ICF FINLAND -BLOGIN KIRJOITTAJILLE


Mene asiaan, mene suoraan asiaan, kulkematta lähtöruudun kautta

Kun huomat kirjoittaneesi johdantoa jo yli puoli arkkia, ota rohkeasti delete-näppäin käyttöön ja poista turhat jorinat.  Aloita menemällä suoraan asiaan.

Kirjoita yhdestä asiasta kerrallaan

Usein käy niin, että yhdessä blogikirjoituksessa haluaa sanoa kaiken mahdollisen. Laske rimaa kirjoittamiseen ja kirjoita yhdestä asiasta kerrallaan. Näin tekstisi pysyy myös tiiviinä ja nopeasti luettavana.

Suositeltava maksimipituus on 700 sanaa.

Kirjoita informatiivista ja tiivistä tekstiä

Jos lauseessa alkaa olla pilkkuja pilkun perään, kannattaa pilkkoa lause useaan osaan. Lyhyet ja ytimekkäät, verbillä varustetut lauseet ovat helppoa lukea verkossa. Siis tiivistä ja ole ytimekäs.

Muista myös kirjoittaa lyhyitä kappaleita. Hyvä sääntö on kirjoittaa yhdessä kappaleessa vain yhdestä asiasta ja tehdä sekin tiiviisti.

Tee pääotsikostasi koukuttava ja hio se valmiiksi vasta lopuksi

Älä juutu kirjoittamisen alussa otsikkoon, vaan palaa hiomaan sitä siinä vaiheessa, kun tekstisi on valmis. Tarkista, että otsikko vastaa aihettasi ja mieti, innostaisiko se sinut itsesi lukemaan blogikirjoituksesi. Otsikko on se, mihin ensimmäisenä kiinnitetään huomio, joten ennen tekstisi julkaisua käytä vielä hetki aikaa sen muokkaamiseen. Hyvä otsikko on napakka ja lyhyt  – oivallinen otsikon pituus on 2-4 sanaa!

Käytä väliotsikointia

Väliotsikot rytmittävät tekstiä ja tekevät sen sekä houkuttelevamman näköiseksi että helppolukuisemmaksi. Käytä siis niitä hyödyksesi! Väliotsikoiden lisäksi tekstin rytmittäjinä toimivat hyvin myös bullet-luettelot.

Liitä mukaan kuvia

Mikäli suinkin mahdollista, liitä kirjoituksesi mukaan sen aiheeseen jollakin tavoin liittyvä artikkelikuva, jonka mitat ovat 800 x 350 px. Voit lisätä muitakin kuvia niin halutessasi. Laita mukaan myös 100×100 px kokoinen kuva itsestäsi – liitämme sen kirjoituksesi loppuun biografian yhteyteen.

Hyödynnä linkkejä

Blogista saa entistä informatiivisemman, kun siinä olevista sanoista luo linkkejä muualle verkkoon. Jos tekstissä esimerkiksi mainitaan jokin organisaatio, henkilö, tapahtuma tai tutkimus, voit tarjota lukijoillesi lisää tietoa aiheesta linkillä. Perussääntönä voi pitää sitä, että omille verkkosivuille ohjaavat linkit aukeavat selaimen samaan ikkunaan ja muut uuteen.

Muista lisätä avainsanat

Voit poimia tekstistäsi hakukoneita varten 3 – 5 avainsanaa, jotka haluat blogin julkaisijan lisäävän wordpressissä blogisi yhteyteen. Merkitse nämä selkeästi blogin julkaisijaa varten.

Loppuun oma biografia 

Kerro lopussa itsestäsi korkeintaan 100 sanalla ja lisää halutessasi linkki verkkosivuillesi.

Lähetä meille valmis kirjoitus

Kun kirjoituksesi on valmis, lähetä se Word-muodossa sähköpostin liitteenä osoitteeseen icf@icffinland.fi. Kirjoita aihe-kenttään tiedoksi sana BLOGI.


Ohje on mukaillen kopioitu Viestintä-Piritta Oy:n sivuilta http://www.viestintapiritta.fi/miten-kirjoitan-hyvan-blogitekstin/