Pk-yrityksen johtaminen on usein yksinäistä hommaa. Vastuuta on paljon ja päätöksiä pitää tehdä, mutta keskustelukumppanit ovat vähissä. Sanna Pelli sai omalta coachiltaan apua johtamistyöhön ja ajatusten pallotteluun.

”Johtajan täytyy pitää pakka ja oma pää kasassa.” Tämä oli Sanna Pellin kantava ajatus coaching-yhteistyön aloittamiselle. ”Huomasin, että säännölliset pysähtymishetket coachin kanssa ovat todella tarpeen, jotta voin ajatella ja suunnitella. Kokonaiskuva alkoi hahmottua paremmin.”

Coaching-prosessin alkuvaiheessa Sanna Pellin työrooli vaihtui toimitusjohtajaksi: hän johtaa nyt Taito Research -suorahakuyhtiötä. Muutama vuosi sitten perustetun yrityksen toimipisteet sijaitsevat Helsingissä ja Tampereella.

Nuori yritys on kasvanut vauhdilla, työntekijöiden määrä on kolminkertaistunut parissa vuodessa. ”Kun aloitin Taidolla, meitä oli yhteensä seitsemän työntekijää. Nyt meitä on elokuusta alkaen jo 18. Viime vuonna rikoimme miljoonan liikevaihdon ja tänä vuonna tavoitteemme on 1,8 miljoonaa euroa”, kertoo Pelli.

Kasvuvauhti tuo lisää haastetta johtamiseen ja siitäkin on ollut hyvä puhua oman coachin kanssa. Luotetuksi coachiksi valikoitui ICF-sertifioitu coach Timo Uusiprosi, joka on Pellille tuttu henkilö aiemmista työkuvioista.

”Yhteistyö tuntui heti luontevalta. Persoonalla on iso merkitys siinä, että coaching onnistuu”, miettii Sanna. ”Timon osaamisesta ja taustasta on ollut minulle hyötyä myös mentorointina liiketoimintaan liittyvissä päätöksissä.”

”Olen saanut coaching-sessioista apua moniin tilanteisiin: työn arkeen, isompiin päätöksiin, haastaviin keskusteluihin ja ylipäänsä kasvuyrityksen johtamiseen”, Pelli kertoo.

 

Persoonalla on iso merkitys siinä, että coaching onnistuu. Olen saanut coaching-sessioista apua: työn arkeen, isompiin päätöksiin, haastaviin keskusteluihin ja kasvuyrityksen johtamiseen.
– Sanna Pelli

 

Johtaja voi kokea yksinäisyyttä

 

Coaching-prosessi sai Sanna Pellin havahtumaan siihen, kuinka paljon johtaja tarvitsee tukea ja sparrausta.

”Johtajan pesti on todella yksinäistä hommaa. Äkkiä onkin valtavasti asioita, joista ei voi jutella oikein kenenkään kanssa”, Pelli pohtii. “Johtajalla on pöydällään paljon isoja ja pieniä asioita, suunniteltuja juttuja ja joskus yllättäviäkin. Hallituksen PJ:n ja tiimin kanssa näitä pohditaan yhdessä, mutta välillä on hyvä käydä asioita läpi myös jonkun ulkopuolisen kanssa.”

Pelli sanoo tarvitsevansa tarttumapintaa ja omien ajatusten peilausta, jotta päätöksiä olisi helpompi tehdä.

”Jokaisella johtajalla pitäisi olla hieman etäämmältä asioita havainnoiva ajattelukumppani, jonka kanssa pallotella tilanteita. Saa tukea omalle työlle ja keskusteluista voi avautua tosi tärkeitä teemoja ja vaihtoehtoja”, sanoo ammatti-coach Timo Uusiprosi.

Empaattinen johtaja ottaa helposti kantaakseen muiden taakkoja ja kuuntelee tiiminsä murheet. Omia haasteita ei kuitenkaan voi heittää työyhteisölle. ”Johtajana sitä miettii tarkasti, miten asiat kannattaa viestiä”, Pelli pohtii.

Coach komppaa: ”Nyt puhutaan aika paljon tunteista ja autenttisuudesta työelämässä. Ne ovat tärkeitä teemoja. Samaan aikaan johtajan on oltava tietoinen omasta vaikutuksestaan työyhteisön dynamiikkaan, koska häntä katsotaan aina vähän ylöspäin. Tämän huomioon ottaminen on myös ihmislähtöistä johtamista.”

Coaching toi harkintakykyä

Sanna Pelli kertoo saaneensa coaching-sessioista erityisesti kykyä ajatella kaikessa rauhassa. ”Asioita ei tule pohdittua, jos pohtimiselle ei ole varattu aikaa. Coaching-sessio aina kirkasti ajatuksia ja päätöksiä. Tuli rauhallinen mieli.”

”Coachingin avulla olen oppinut, että asioiden äärelle pysähtyminen kannattaa. Ennen tärkeitä valintoja on hyvä nukkua yön yli”, hän sanoo. ”Nopeitakin päätöksiä voidaan tehdä tilanteen vaatiessa, mutta niitä ei tehdä hetken mielijohteesta.”

”Sessioista on jäänyt mieleen se, että kalenterissa pitää olla tyhjää. Johtajalla täytyy olla aikaa olla ihmisten saatavilla, se on mitä tärkeintä johtamistyötä. Jos kalenteri on liian täynnä, työ menee juoksemiseksi ja kokonaiskuva katoaa.”

 

Moni johtaja hyötyisi coachingista

 

Käytännössä lähes kaikki johtajat hyötyisivät coachingista tai jonkinlaisesta ulkopuolisesta sparrauksesta.

”Aika moni johtaja ei tiedä, mitä coaching on. Usein ihmisen pitää saada omakohtainen kokemus coachingista, jotta ymmärtää, miten siitä voisi hyötyä. Hyvä coach on virtuaalitiimin jäsen, joka sparraa, tukee ja haastaa johtajaa”, toteaa Uusiprosi.

Pellin mielestä pk-yrityksissä ja kasvuyrityksissä on usein yksin puurtamisen mentaliteetti. ”Kyllähän moniin tilanteisiin ostetaan palvelua ja apua. Miksei sitten myös johtamiseen ja omaan kasvuun? Uskon, että coachingia tullaan tarvitsemaan yhä enemmän”, sanoo Pelli.

”Jokaisella johtajalla on varmasti kokemusta siitä, että on käynyt jonkin silmiä avaavan keskustelun. Mitä jos tällainen keskustelu olisi säännöllisesti kalenterissa? Voisi luottamuksellisesti avata tilanteita ja omia ajatuksia coachin kanssa”, Uusiprosi pohtii.

Tavoitteet ja toiminta vievät johtajan usein mennessään. Mukaan täytyisi tuoda harkintaa ja reflektointia, jotta kokonaisuus toimii. Kun mennään ajattelussa syvemmälle, alkaa tapahtua todellista kasvua ja kehittymistä.

”On johtajan vastuulla pitää huolta itsestään monella tasolla. Johtajan jaksaminen ja kehittyminen on koko yrityksen etu, se pitäisi lukea ihan työsopimuksessa”, kiteyttää Pelli.

 

International Coaching Federation (ICF) on maailman merkittävin coachien ammattitaidon todentamista sertifioiva taho. Etsi itsellesi koulutettua ja ICF-sertifioitua coachia!

Siirry coach hakuun!

 

Teksti: Mirkka Niskanen, See magic Oy, 29.8.2022