Opintojen loppuvaiheessa moni nuori kaipaa tukea työnhakuun liittyvissä pohdinnoissa ja ajatusten pallottelussa. Coachingista on iso apu opiskelijalle elämän risteyskohdassa. ICF Finlandin ammatti-coachit ovat jo vuosien ajan tarjonneet pro bono -coachingia työelämään siirtyville nuorille.

 

Omat ajatukset kiertävät kehää ja tulevaisuus näyttää epämääräiseltä… Osaisiko joku auttaa?

Coaching on selkeyttävä ja ajatuksia jäsentävä prosessi, josta on konkreettista apua etenkin muutostilanteissa ja elämän taitekohdissa. Opintojensa loppuvaiheeseen edenneet opiskelijat ovat uuden edessä ja isojen kysymysten äärellä: mitä seuraavaksi, mitä voin tehdä työkseni, mitä oikeastaan osaan? 

Harvalla opiskelijalla on kuitenkaan varaa omaan coachiin. Siksi ICF Finland on mukana pro bono -työssä, jossa tarjotaan opiskelijoille mahdollisuus osallistua coaching-prosessiin ammatti-coachin kanssa. 

ICF Finlandin mukaan yhteiskuntavastuu on olennainen osa coachingin etiikkaa ja ajattelutapaa. Järjestö kannustaakin jäseniään tarjoamaan maksuttomia coaching-palveluita mahdollisuuksien mukaan. Moni haluaa aidosti auttaa ja vapaaehtoisia coacheja on riittänyt joka vuosi pro bono -toimintaan.

 

”Kaikkia vahvuuksia ei itse näe”

Yksi coaching-prosessiin osallistuneista opiskelijoista on konetekniikan viidennen vuoden opiskelija Veera. Coaching kuulosti hänestä ajankohtaiselta tilanteessa, jossa valmistuminen häämöttää ja tulevaisuuden suhteen pitäisi tehdä valintoja.

”Tuntui, että on paljon eri ajatuksia päässä ja monia suuntia, mihin voisi lähteä. Halusin keskustella jonkun ammattilaisen kanssa ja hain mukaan coachingiin”, kertoo Veera. ”En tiennyt coachingista kovin paljon etukäteen, mutta kokemus oli todella hyödyllinen.”

Veeran mukaan oli helpottavaa päästä pompottelemaan ajatuksia toisen kanssa ja saada peilausta omille tuumailuille. Kolmen coaching-tapaamisen fokus pidettiin työnhakuun liittyvissä teemoissa.

”Sain tosi paljon irti siitä, että kävimme läpi työelämän aloittamisen kannalta olennaisia aiheita, esimerkiksi omia vahvuuksia, ydinosaamista ja mitä työpaikalta toivon”, miettii Veera. ”Monia vahvuuksia ei osaa itse nähdä. Ihan yllätyin, kun coach huomasi minussa ominaisuuksia, joita en ollut osannut pitää vahvuuksina.”

Coaching-prosessin onnistuminen vaatii coachattavalta sitoutumista ja omaa aktiivisuutta. Coach ei anna valmiita vastauksia vaan auttaa asiakasta oivaltamaan itse. 

”Harjoitusten ja keskustelun kautta näin vaihtoehtoja selkeämmin”, Veera kertoo. ”Esimerkiksi harjoitus ideaalista työpaikkailmoituksesta sai ajattelemaan työnhakua ja omaa osaamista uudella tavalla.” ”Coaching oli hyvä kokemus, ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu”, tiivistää Veera.

 

Coachaus tuo selkeyttä ja luottamusta

Opinnoista pian työelämään siirtyvän Veeran coachina toimi ammatti-coach Sanna Rosendahl, joka kertoo tekevänsä säännöllisesti pro bono -toimintaa ja vapaaehtoistyötä. ICF Finlandin hallituksessa tällä hetkellä toimivan Rosendahlin mukaan ICF:n yhtenä tavoitteena on vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja tuoda coachingin ajattelutapaa yhä useampien tahojen ulottuville. 

”Lähtökohtaisesti pro bono -toiminta on mielestäni arvokas tapa jakaa omaa osaamista ja tuoda coachingin hyötyjä niille, joille se ei välttämättä ole muuten mahdollista. Ammattimaisen coachingin tulisi olla mahdollisimman monen saatavilla, koska kaikille tulee eteen tilanteita, joissa tarvitaan sellaista tukea, jota nimenomaan coaching voi tarjota”, pohtii Sanna Rosendahl.

ICF Finlandin kautta pro bono -toimintaan osallistuvat ICF:n coachit voivat valita, tarjoavatko palvelua valmistuville opiskelijoille vai kolmannen sektorin toimijoille. 

”Itselleni nuoret ovat sydäntä lähellä, joten oli luonnollista tarjota coachausta urapolkuaan aloittavalle opiskelijalle. Valmistuvilla opiskelijoilla on usein edessään vaihtoehtojen runsaus, mutta samalla epätietoisuutta siitä, mihin suuntaan lähteä”, pohtii Rosendahl.

Coachauksessa omiin toiveisiin, vahvuuksiin ja osaamiseen liittyviä teemoja lähestytään useista näkökulmista. Asiakkaat löytävät keskustelun ja harjoitusten avulla selkeyttä, oivalluksia ja luottamusta mennä eteenpäin. Olennaista luottamuksellisen yhteyden luomisessa on kohdata coachattava ilman agendaa ja naamioita.

”Tärkeä osa prosessia on se, että coachattava saa toisen henkilön läsnäolon ja täyden huomion. Turvallisessa peilauksessa on tilaa sanoittaa ajatuksiaan ja tulla kuulluksi. Läsnäolevan kohtaamisen avulla oma kasvuprosessi pääsee käyntiin ja tapaamisten välissä on aikaa kypsytellä ajatuksia”, Sanna Rosendahl miettii.

Hänen mielestään on arvokasta saada kulkea hetki mukana toisen ihmisen elämässä. ”Kaikilla meillä on vaiheita, jolloin on hyvä pysähtyä ja saada lisää ymmärrystä itsestä ja nykytilanteesta. Coaching on erinomainen keino itsetuntemuksen lisäämiseen ja itsensä johtamiseen. On hienoa olla coachina osa toisen matkaa ja valjastaa omaa osaamista toisen ihmisen hyväksi”, sanoo Rosendahl. 

 

Haussa ammatti-coach? Tutustu ICF Finlandin coacheihin täällä.