Tiimicoaching tänään ja huomenna 

  • Tulevaisuuden menestys luodaan toimivalla yhteistyöllä!

Olemme eläneet pitkään yksilökeskeistä ja itseohjautuvuutta (yli)korostavaa arkea organisaatiossa. Asteittain yksilöpuheen rinnalle ovat nousseet tiimit ja niiden merkitys osana organisaatioiden toimintaa. Tiimejä on helppo piirrellä organisaatiokaavioihin. Huomattavasti vaikeampaa on kuitenkin luoda olosuhteet sille, että tiimien toiminnasta saadaan paras irti. 

Kun puhumme tiimityöskentelystä ja sen kehittämisestä, vaikuttava menetelmä on tiimicoaching. Se ei ole vain muotisana, vaan voimakas työskentelymuoto, joka voi nostaa tiimin suorituskyvyn uusiin ulottuvuuksiin. Tässä blogissa johdattelen tarkemmin tiimicoachingin maailmaan ja siihen, miten ja miksi se voi muokata tiimiä entistä toimivimmiksi. 

Tiimicoachingin merkitys

Tiimicoaching määritellään tiivistetysti prosessiksi, jossa valmentaja työskentelee tiimin kanssa parantaakseen sen suorituskykyä, yhteistyötä ja tuloksia. Kyse ei ole tiimin kouluttamisesta, vaan vuorovaikutteisesta matkasta, johon jokainen tiimin jäsen osallistuu aktiivisesti. 

Tiimicoaching vahvistaa sekä tiimin ME-pystyvyyttä toimia yhdessäohjautuvasti sekä tiimiresilienssiä, joka taas suojaa tiimiläisiä ja tiimiä muutosten tuomilta haitoilta. Kun tiimiresilienssi on riittävän vahva, se varmistaa tiimiläisten hyvinvoinnin eli toimii teflonin kaltaisesti. Tiimicoachingin lisää psykologista turvallisuutta ja hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

Mitä kaikkea tuo yhteinen matka sitten ainakin tuottaa? 

  1. Tiimicoaching auttaa tiimiä asettamaan selkeät tavoitteet ja tarkastelemaan niitä säännöllisesti. Tiimin jäsenten yhteinen näkemys päämääristä ja niiden saavuttamiseksi tarvittavista toimista on avain menestykseen. Tiimicoachin rooli tässä on ohjata tiimiä hahmottamaan konkreettisia ja saavutettavissa olevia tavoitteita sekä tukea jokaisen tiimiläisen sitoutumista yhteisesti asetettuihin tavoitteisiin.
  2. Tiimicoaching parantaa tiimin keskinäistä kommunikointia. Selkeä ja avoin viestintä on kriittinen tekijä tehokkaassa tiimityössä. Tiimicoaching-prosessi auttaa jäseniä ilmaisemaan ajatuksensa paremmin ja ymmärtämään toisiaan syvemmin. Prosessissa voidaan keskittyä uusien vuorovaikutuksellisten käyttäymistapojen harjaannuttamiseen.
  3. Tiimicoaching rakentaa tiimin yhteenkuuluvuutta. Tiimin jäsenten välillä vallitseva luottamus ja kunnioitus ovat olennaisia tekijöitä, jotka tekevät tiimityöstä tehokasta. Tiimicoach auttaa rakentamaan näitä suhteita ja korostaa tiimin jäsenten vahvuuksia. Yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyy yhdessä psykologisen turvallisuuden kanssa, kun voi tukeutua toisiin ja yhteistyössä mennä samaan suuntaan.
  4. Tiimicoaching vahvistaa tiimin tiimiresilienssiä. Toimiva tiimityöskentely vahvistaa tiimiresilienssiä vaikeina aikoina, koska se opettaa kohtaamaan haasteet yhdessä ja ratkomaan eteentulevia haasteita. Resilientti tiimi tekee aitoa yhteistyötä, jossa työskentely tuottaa lisäarvoa tuottavia ratkaisuja. Tiimiläiset kykenevät pitämään yllä vuorovaikutusta myös haastavissa tilanteissa. Resilientin tiimin jäsenet luottavat toisiinsa niin paljon, että uskaltavat myös haastaa toisiaan ja nostaa esiin epäkohtia tai vaikeita keskustelunaiheita, ilman pelkoa tulevansa hylätyksi. Resilientti tiimi näkee ja kykenee iloitsemaan yhdessä pienistäkin onnistumisista.

Edellä kuvatut neljä tiimicoachingin hyötyä ja tulosta saavutetaan lähtökohtaisesti aina, kun tiimicoaching toteutetaan tiimin yhteisenä oppimisprosessina, ei yksittäisenä tapahtumana. Sen avulla tiimi voi voittaa haasteet yhdessä, kasvaa yhdessä ja saavuttaa enemmän kuin olisi mahdollista yksilöinä. Loppujen lopuksi tiimi on vahvempi kuin osiensa summa, jolloin tiimissä oleva potentiaali vapautuu käyttöön – kiitos tiimicoachingin. 

Lisäksi välttämätön edellytys tiimin potentiaalin valjastamiseen on myös se, että tiimiä ohjaavat koulutetut tiimicoachit, joiden toiminta perustuu kansainvälisten coachingin-yhdistysten määrittelemiin tiimicoach-kompetensseihin. Sekä ICF että EMCC ovatkin tehneet hyvää työtä siinä, että myös tiimicoachien osaamiset on onnistuttu mallintamaan ja sen myötä myös tarjoamaan kouluttajaorganisaatiolle mahdollisuuksia rakentaa vaikuttavia tiimicoach-koulutuksia. 

Oma polkuni tiimicoachiksi

Olen ollut rakentamassa kohta kaksikymmentä vuotta Suomeen coaching-ammattikuntaa. Hallitusten jäsenyydet niin ICF:ssä, EMCC:ssä kuin myös Suomen Coaching -yhdistyksessä ovat tarjonneet näköalapaikan olla vaikuttamassa siihen. 

Verkostoituminen coaching-alan keskeisiin kansainvälisiin toimijoihin (mm. Prof. David Clutterbuck ja Peter Hawkins) sekä tietysti oma arki vuodesta 2012 lähtien ammatticoachien kouluttajana on lisäksi pysäyttänyt useaan otteeseen miettimään maailmaa systeemisten silmälasien kautta. Asiat vaikuttavat toisiinsa ja erilaisista kytkeytymisistä syntyy uutta ihmeteltävää niin ihmisten kuin myös rakenteiden väliselle vuorovaikutukselle. Kun kävin prof. Hawkinsin opissa Lontoossa 2011–2012, oivalsin, että systeemisyyden käsite oli se, joka auttoi ymmärtämään monia niitä ilmiöitä, joita olin kohdannut. 

Oman innostuksen siivittämänä ja hyvien kollegojen tukemana syntyi ensimmäinen yksilöcoaching-ohjelma nimeltä Systemic Business Coach. Samoihin aikoihin jäsensimme alustavaa tiimicoaching-ohjelmaa. Aika ei ollut tuolloin vielä kypsä tiimicoachingin leviämiselle, mutta lopulta sekin aika koitti. Tammikuussa 2020 saimme ensimmäisen Systemic Team Coach -koulutusryhmän liikkeelle. Parhaillaan on kuudes ryhmä menossa. 

Systeemisyys ja coaching linkittyivät tänään vieläkin vahvemmin toisiinsa. Erityisesti tiimicoach-kontekstissa systeemisyys tuo selkeästi näkyviin ainakin seuraavat kaksi näkökulmaa eli fokusta – mihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa kehitystä ja tiimin tuloksellisuutta. 

  1. Fokus tiimin sisäisten suhteiden dynamiikassa

Kun tiimicoachingissa keskitytään tiimin toiminnan kehittämiseen, päästään kohtaamaan myös tiimissä oleviin ryhmädynaamisiin ilmiöihin. Ryhmädynamiikka kohdentaa huomion tiimin jäsenten välisiin vuorovaikutussuhteisiin, käyttäytymiseen ja toimintaan. Se tarkastelee, miten tiimin jäsenet vaikuttavat toisiinsa ja miten nämä vuorovaikutussuhteet vaikuttavat koko tiimin toimintaan. Ryhmädynamiikkaan keskittyminen on malliesimerkki systeemisyyden sovelluksesta, jossa huomio ei ole yksilöissä vaan tiimissä kokonaisuutena.

  1. Fokus tiimin suhteisiin osana laajempaa kokonaisuutta

Toinen näkökulma tarkastella systeemisyyttä tiimissä on ohjata huomio siihen, miten tiimi on osana laajempaa organisaatiota ja toimintaympäristöä. Tarkoitus on silloin pyrkiä yhdessä tiiminä ymmärtämään, miten tiimin vuorovaikutus ja päätökset vaikuttavat organisaation kokonaisuuteen ja vastaavasti miten tiimin ulkopuolinen maailma vaikuttaa tiimin oman perustehtävän suorittamiseen. 

Systeeminen tiimicoach ei keskity enää pelkästään tiimin sisällä tapahtuviin asioihin, vaan hän näkee tiimin laajemman systeemin osana, joka on vuorovaikutuksessa organisaation muiden osien kanssa. 

Kun on päässyt tekemään lukuisten tiimien ja erityisesti johtoryhmien kanssa tiimicoachina töitä, saanut mahdollisuuden kouluttaa Suomeen satoja systeemisiä coacheja ja päässyt jakamaan omia kokemuksia kirjoitettujen kirjojen myötä, ajatteluani ja toimintaani ohjaavat  systeemiset silmälasit, joka on tarjonnut ja tarjoaa yhä edelleen huimasti uusia näkökulmia ja ulottuvuuksia tehdä havaintoja ja toimia. Koska systeemisyyden ja caochingin yhdistelmä on niin kiehtova, oppimista tapahtuu jatkuvasti. Samalla kun maailma tulee entistä kompleksisemmaksi, sitä vakuuttuneempi olen siitä, että ammatticoachien kenttään tarvitaan niitä, jotka oppivat hahmottamaan tekemistään myös systeemisesti. 

Kiitos lopuksi coach-ammattikunnalle siitä, että elämäntyöni coachingin-ideologian levittämisessä ja soveltamisessa Suomeen huomioitiin vuoden 2023 Pro Coaching -tunnuksen myötä. Työ jatkuu ja erityinen uskoni on tiimicoachingin potentiaaliin. Haluatko sinä olla mukana rakentamassa sitä. Ole yhteydessä, mietitään yhdessä ☺. 

 

Vesa Ristikangas, MCC, ITCA-Senior Practitioner

Johdon coach, Systeemisten coachien kouluttaja, BoMentis – Coaching House

 

Lähteet

Ristikangas, Marjo-Riitta, Lönnroth, Anna, Ristikangas, Victoria & Ristikangas, Vesa. 2023 Valmentava tiimin johtaminen – Yhdessäohjautuvuus ja systeeminen ajattelu onnistumistekijöinä. 2.painos. Alma Talent.