Syksy on ja pimenee, sängystä nouseminen on aamu aamulta vaikeampaa. Edessä olevan karmaisevan tehtäväpinon ajatteleminen saa hikikarpalot nousemaan otsalle. Miten kummassa sitä muistaisi, ehtisi ja jaksaisi kaiken, mitä täytyy? Ja pitääkö elämän olla aina tätä ikuista suorittamista?

Väsyttää hirveästi, mutta reipas ja positiivinen pitää olla. Kukaan ei varsinaisesti höngi niskaan eikä juokse tunnin välein vaatimassa, että huomisenkin työt pitäisi saada valmiiksi mieluiten jo eilen. Jostain se kuitenkin tulee, pakko olla pirteä, tehokas ja aikaansaava, vaikka todellisuus on aivan muuta.

Tehokkuuden teeskentely peittää väsymyksen, muttei saa sitä katoamaan. Monille tämä on kuitenkin tapa, josta on pidettävä kiinni. Olisihan se kauheaa, jos joku huomaisi miten väsynyt todellisuudessa olen?

Lakkaa vastustamasta todellisuutta

Mieliimme on vuosien hokemisella juurrutettu ajatus, että uupumuksen syynä on työn määrä. Tätä uskomusta harva huomaa lähteä kyseenalaistamaan. Työn tekeminen ei useimmiten kuitenkaan ole se, joka väsyttää. Tekeminen päinvastoin purkaa stressiä ja valmiiksi saaminen antaa lisää energiaa (jos vain muistat pysähtyä välillä huomaamaan sen!). Pahin todellinen stressin aiheuttaja on todellisuuden vastustaminen. Väsymyksesi on totta, mutta jos yrität torjua sitä, tulet kuluttaneeksi valtavan määrän energiaa johonkin, joka ei kieltämällä katoa, vaan suorastaan pahenee vastustuksestasi. Mitä teet, kun katsot edessäsi olevaa työkuormaa ja tunnet voittamatonta väsymystä? Alatko sättiä ja ruoskia itseäsi saamattomuudesta ja laiskuudesta? Yritätkö piiskata itseesi ryhtiä ja puhtia, voimaa tarttua tehtäviisi? Tämä suhtautumistapa on lyhytnäköinen eikä millään tavoin lisää hyvinvointiasi.

Laiskistu vähän

Viisaampi ja myötätuntoisempi tapa on tehdä sitä, mitä teetkin, mutta tehdä se juuri niin väsyneenä kuin millaiseksi tunnet olosi. Lakkaa leikkimästä tehokasta ja laiskistu vähän! Se ei tarkoita sitä, ettet tekisi edessäsi olevia asioita tai ettet saisi mitään aikaan. Se tarkoittaa sitä, että tunnistat ja tunnustat väsymyksesi, otat yhden tehtävän kerrallaan ja paneudut siihen, laiskasti ja väsyneesti, mutta kuitenkin keskittyneesti, kunnes saat sen valmiiksi. Mitä syvemmin ja rennommin keskityt, sitä todennäköisemmin myös tehtäväsi tulee kerralla valmiiksi, kun stressaantuneen hosumisen aiheuttamat virheet eivät pakota sinua korjailemaan työsi jälkeä tai tekemään sitä uudelleen. Voit myös nauttia itse tekemisestä paljon enemmän, kun todella keskityt siihen.

Kuinka paljon kulutat aikaasi kaiken sen murehtimiseen, mitä et ehdi saada valmiiksi?

Toinen stressiä ja uupumusta pahentava ja tavattoman yleinen ajattelutapa on mielen kohdistaminen käsillä olevan tehtävän sijaan kaikkeen siihen, mikä vielä on tekemättä. Mitä enemmän sinulla on tehtävää, sitä tärkeämpää on keskittyä vain siihen yhteen, juuri nyt kaikkein tärkeimpään. Älä anna mielesi viedä sinua tulevaisuuden uhkaaviin mielikuviin, vaan käännä se hellän jääräpäisesti ja toistuvasti takaisin tähän hetkeen ja siihen asiaan, jonka olet valinnut tehtäväksesi juuri nyt. Tämä on arjen mindfulness-harjoittelua, jonka myötä kehityt muutamassa kuukaudessa oikein taitavaksi keskittyjäksi, kun vain muistat tehdä sen aina kun mielesi karkaa omille teilleen.

Suunnittele päiväsi hyvin. Mitkä ovat ne 3-4 asiaa, jotka on tärkeää saada tehdyksi juuri tänään? Päätä etukäteen, mihin aiot aikasi tänään keskittää, ja pidä kiinni päätöksestäsi. Sulje sähköposti ja puhelin ja mahdollisuuksien mukaan muut häiriötekijät pois, ja keskity olennaiseen, vain yhteen asiaan kerrallaan.

Milloin olet riittävän tehokas?

Onko olemassa sellaista kuin ”riittävän tehokas”? Onko sinulla päiviä jolloin olet täydellisen tyytyväinen kaikkien niiden asioiden määrään ja laatuun, joita olet päivän aikana edistänyt? Vai onko mielessäsi paine, joka – riippumatta siitä miten paljon teet – kuiskii, että pitäisi olla vielä vähän tehokkaampi? Kuljetko oman aikaansaamisesi ohi aina seuraavaan ja siitä seuraavaan, edes havaitsematta mitä kaikkea olet saanut tehdyksi? Jos toimit näin, ei ole mikään ihme, jos koet riittämättömyyttä.

Jos sinulla on pitkänpitkä ja jatkuvasti kasvava TO DO-lista, perusta sen rinnalle DONE-lista, johon kirjaat kaikki aikaansaamisesi, pienetkin. Pysähdy aina kun saat yhden asian valmiiksi. Lepää hetki, hengittele, haukottele, venyttele, rentoudu – ja muista nauttia siitä!

Hyödynnä ulkoiset muistit

Jotkut ihmiset tuntevat jopa hienoista ylpeyttä siitä, etteivät kirjoita mitään muistiin. He yrittävät urhoollisesti kantaa työmuistissaan kaikki sadat muistettavat asiat – ja epäonnistuvat siinä ennen pitkää surkeasti. Ihmisen työmuistiin mahtuu 5-7 asiaa kerrallaan, eikä se siitä veny vaikka mitä tekisit. Kuormitat aivojasi turhaan kertaamalla kaikkia muistettavia asioita ja käytät niiden mieleen tallentamiseen aikaasi ja energiaasi, joille sinulla olisi viisaampaakin käyttöä. Mietipä vaan, mitä teet muistutuksella ”osta Lissu-tädin syntymäpäivälahja” sen jälkeen kun tehtävä on suoritettu? Tallenna pitkäkestoiseen muistiisi niitä mielessäsi kertaamalla vain sellaiset asiat, joita tiedät tarvitsevasi jatkossakin. Vapauta työmuistisi purkamalla paperille muistettavia asioita sitä mukaa kun niitä syntyy. Näin voit huokaista helpotuksesta – paperille talletettujen asioiden muistamisesta ei enää ainakaan tarvitse huolehtia! Listalta on helppo poimia hoidettavaksi aina ajankohtaisin asia, ja tehtyjen töiden yliviivaaminen voi tuottaa todellista aikaansaamisen riemua!

Liiku viisaasti

Tämähän on itsestään selvää. Tiedät yhtä hyvin kuin minäkin, että liikunta on äärimmäisen toimiva ja tärkeä keino stressin laukaisuun ja energian tankkaamiseen. Jos kuitenkin liikut hampaat irvessä, etäistä tavoitetta jahdaten, saatat huomaamattasi kasvattaa stressikuormaasi. Liiku lempeästi! Hyvä tavoite on viettää vähintään puoli tuntia päivässä mukavasti hengästyneenä ja nauttia siitä (positiiviset sivuvaikutukset – parempi aineenvaihdunta, kohonnut energiataso, hyvin hapetetut ja luistavammin toimivat lihakset ja aivot – seuraavat itsestään).

Lepää!

Villakoirat eivät karkaa olohuoneen nurkista minnekään, vaikka jättäisit välillä kotityöt muutamaksi päiväksi kokonaan tekemättä. Suhtaudu itseesi myötätuntoisesti ja rakastavasti, kuin lapseen, joka tarvitsee lepoa ja unta. Nuku aina kuin voit. Jo muutaman sekunnin mittainen torkahdus auttaa aivojasi latautumaan. Pidä työssäsi tunnin välein vähintään minuutin mittainen lepo, jolloin vain hengittelet, haukottelet ja annat kehosi rentoutua ja ajatustesi vaeltaa.

Myötätunto, oman jaksamisen kuunteleminen ja kunnioittaminen ovat asenteita, joita harjoittelemalla luot elämääsi paljon enemmän aitoa energiaa ja hyvinvointia. Tee niistä itsellesi jokapäiväinen ja jokahetkinen tapa. Huomaat pian voivasi kaikin tavoin paremmin!

Kirpeän aurinkoisia syyspäiviä toivottaen,
Johanna Koskimies ACC Certified Business & Career Coach, hyvinvointivalmentaja
ICF Finlandin hallituksen jäsen

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin www.monsterklubi.fi -sivustolla, jossa on asiaa työelämästä ja työnhausta.