Kun yrittäjä keskittyy vain tekemiseen, saattaa johtamisen suurempi kuva unohtua. Kristian Lellan mukaan coaching haastoi vanhoja toimintamalleja ja auttoi laittamaan asiat järjestykseen. Kehitystä voi tapahtua ainoastaan muutokseen uskaltautumalla.

 

”En edes tiennyt tarvitsevani coachingia, mutta halu kehittyä motivoi minua kokeilemaan. Olin aika ihmeissäni, mitä kaikkea avautui yhteistyön myötä”, kertoo toimitusjohtaja ja yrittäjä Kristian Lella.

”Yrittäjällä on usein se ongelma, että hän luulee tietävänsä kaiken ja osaavansa kaiken. Itse olen painanut duunia 15 vuotta 24/7, joten huomasin tarvitsevani vähän uusia ajatuksia.”

Kristian Lella on kuljetus- ja logistiikka-alalla toimivan GLi Yhtiöiden perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys tarjoaa kuljetustoiminnan lisäksi varastointipalvelua sekä henkilöstönvuokrausta varastointi- ja kuljetusalalle. Vuonna 2006 perustetussa yrityksessä on tällä hetkellä noin 75 työntekijää. Lella kertoo pyörittäneensä pitkään isoa palettia aika itsenäisesti.

”Coachingin avulla aloin miettiä työssä jaksamistani. Oma kuormitus nousi esiin heti prosessin aluksi ja siitä lähdettiin liikkeelle. Ensimmäinen tavoite oli ’Pikkasen jarrua’, koska vauhti oli niin kova.”

Coachiksi Lella löysi ICF-sertifioidun coachin Leena Rautiaisen, jonka kanssa yhteistyö soljui alusta asti sujuvasti.

”Lähdimme Kristianin kanssa ensin miettimään oman työn hallintaa. Sitten pohdimme yhdessä organisaation kokonaisuutta ja työnkuvia, myynnin toimivuutta ja asiakassuhteita, monenlaisia polttavia ongelmia”, kertoo ammatticoach Leena Rautiainen.

 

Hetki asioiden jäsentämiselle

Tiiviit coaching-sessiot parin kolmen viikon välein alkoivat pian tuottamaan tulosta Kristian Lellan työarjessa. ”Asiat alkoivat yksinkertaisesti jäsentymään. Sain työajan parempaan hallintaan, ei tullut sohlattua sinne tänne niin paljon. Tuli lisää järjestystä myyntiin ja asiakastyöhön”, Lella kertoo. ”Siitä on yllättävän paljon apua, kun tekee niin kuin sanotaan. Leena potki sopivasti eteenpäin.”

Coach Rautiainen pitää tärkeänä sitä, että jokaisessa sessiossa on totaalinen läsnäolo. ”Coaching-tapaaminen on ikään kuin pysäytyskuva. Käymme käytännönläheisesti läpi tilannetta ja toimenpiteitä. Ja sitten taas mennään.”

Lellan mukaan hänelle tuottaa yleensä vaikeuksia pysähtyä. Coaching-tapaaminen pakotti katsomaan kokonaisuutta ja ajattelemaan uusin tavoin. Yhteisesti sovitut toimenpiteet oli merkitty fläppitaululle, josta oli hyvä sessioiden välillä tarkistaa, mitä pitikään tehdä.

Kristian Lella saa coachiltaan tunnustusta hienosta asenteesta. ”Sanoit kerran viisaasti, että olet itse kehityksesi este. Asenteesi on, että et ole vielä valmis ja haluat oppia. Otat hyvin asioita vastaan. Näin viisaita johtajia tarvitsemme lisää.”

Haastaminen on yrittäjälle lahja

”Kävi uskomaton tuuri, kun tapasin itselleni sopivan coachin. Kannustan kaikkia yrittäjiä ja johtajia ottamaan coachin, vaikka ei oikein tietäisikään, mitä varten. Kyllä ne asiat sitten selviävät prosessin aikana”, miettii Lella. ”Coach osaa kaivaa kipukohtia esiin. Kun alkaa puhumaan, niin huomaa itsekin, miten oikein ajattelee. Siinä kuulee itsensä.”

Molempien mukaan etenkin pk-yritysten johtajat hyötyisivät coachingista. ”Tietynlainen kotikutoisuuden malli on vahva. Uskotaan lujasti omaan tekemiseen ja toki se on tärkeää. Mutta samalla tarvitaan peiliin katsomista ja omien voimavarojen löytämistä. Omaa ajattelua ja toimintamalleja on vaikea itse hahmottaa, tarvitaan haastamista ja sparrausta.”

Kristian Lella on havainnut, että monet hänenkaltaisensa yrittäjät ovat unohtaneet kokonaiskuvan merkityksen. ”Osataan tehdä pirun hyvin perustyötä, mutta taustatyö jää paitsioon. Johtajuutta ja kokonaiskuvaa ei saa unohtaa. Tasapainon löytäminen on tärkeää, jotta oma jaksaminen säilyy ja yritys voi kehittyä.”

Kynnys kokeilla ulkopuolista sparrausta voisi olla matalampi.

”Mitä vanhempi yritys, sitä luutuneemmat toimintamallit siellä usein on. Niitä ei aina uskalleta kyseenalaistaa tai muuttaa. Paatuneet toimintatavat ovat kehityksen esteenä. Niitä on ollut itsellänikin, mutta coachauksen avulla ollaan päästy pikkuhiljaa eteenpäin”, arvioi Lella.

”Haluaisin kannustaa pk-yrittäjiä rohkeasti kokeilemaan coachingia. Hyvä kokemus tuo rahat moninkertaisesti takaisin.”

International Coaching Federation (ICF) on maailman merkittävin coachien ammattitaidon todentamista sertifioiva taho. Etsi itsellesi koulutettua ja ICF-sertifioitua coachia ICF Finlandin coach-haun avulla!

Julkaistu 13.8.2022

Teksti: Mirkka Niskanen, See magic Oy