Olen ollut kiinnostunut coachingista vuodesta 2010, mutta konkreettisempi sukellus aiheeseen syntyi intuitiivisesti muutamia vuosia sitten – tietämättä ihan mihin tämä omalta kohdaltani johtaa. Kuten monille meille coachingin ikuisille opiskelijoille, se vei mennessään ja ymmärtämisen ja tutkimisen nälkä kasvoi entisestään. Päätös ACC:n saavuttamisesta oli selkeä, ja uskon tämän tietoisen päätöksen olevan avainasia, että sain sen ylipäänsä aikaiseksi.

 

Mitä ACC-sertifiointi vaatii?

Peruskriteerit ovat, että sinulla on coaching-koulutusta 60 tuntia, 100 tuntia coachausta ja 10 tuntia mentor coachingia. Monesti olen kuullut coachien miettivän coaching-työn vastikkeellisten ja pro bono -tuntien määritelmiä, varsinkin jos ajatus ei ole tehdä coachingia yrittäjänä ja suoraan laskutettavana työnä. Oman kouluttajani ohjenuora oli, että vastikkeellisuus on paljon muutakin kuin rahallinen transaktio osapuolten välillä: se voi olla palvelusten vaihtoa, sisäisenä coachina palkkatyöhön sisältyvää työtä, hyväntekeväisyyteen sijoittamista korvauksena coachingista.

Muutama huomio, jotka auttoivat minua täyttämään perusedellytykset:

  • Pidä kiinni coaching-kollegoistasi, opiskelijoista ja ammattilaisista. Se tuo pontta viedä omaa osaamista ja ammattitaitoa eteenpäin, ja luo hedelmällisen maaperän kokeilla rohkeasti ja antaa tukea laajentuvaan ja joskus haparoivaankin ammatti-identiteettiin.
  • Aloita coaching-tuntien loki heti. Näin pelillistämisen aikakautena, minua(kin) motivoi suuresti nähdä, missä olen menossa. Yksinkertainen excel laski minulle automaattisesti vastikkeellisten ja pro bonojen tunnit, ja millä tahdilla tulen suorittamaan vaaditut tunnit. Excel kertoi myös, milloin rakentaa tulevaa pipelinea ja milloin keskittyä käynnissä oleviin coaching-suhteisiin. AI-työkalujen myötä tähän on vielä monipuolisempia toteutustapoja olemassa. 
  • Hae aktiivisesti palautetta coachattaviltasi. Se auttaa navigoimaan coaching-suhteiden keskellä, reflektoimaan, ja toimii myös tarvittaessa tulevaisuuden referensseinä.

 

Miten prosessi eteni?

Prosessiin seuraaviin vaiheisiin vaikuttaa se, milloin ja missä olet tehnyt sertifiointiin edellytettävän koulutuksesi. Näistä vaihtoehdoista löydät lisätietoa ja karttaa täältä: Sertifiointi | ICF FINLAND

Oma koulutukseni oli ICF-akkreditoitu koulutus. Vaihtoehdoiksi jäi siis valita joko Level 1  tai ACSTH-sertifiointipolku. ICF uudisti sertifiointijärjestelmää 2023, joten koska oma koulutukseni oli vanhempi, minun piti valita ACSTH-sertifiointipolku. Vaikka koulutuksessani oli vaaditut mentor coaching-tunnit sekä nauhoitettu coaching-sessio arvioituna, ACSTH-polulla ne validoidaan vielä kertaalleen ICF:n toimesta. Olettaisin, että syy on koulutussisältöjen kirjo maailmanlaajuisesti ja harmonisoinnin tarve.

Kriteerit täyttyivät, hakemus oli sisällä ja maksettu, sitten alkoi piinallinen odotus kokeeseen kutsuun kärsimättömälle. Sain odottaa kutsua 5 kuukautta, vaikka tietoni olivat selkeät, joten odotusaikaan kannattanee varautua.

Vinkit:

  • Jos sinulla on video coaching-sessiosta, jota voit hyödyntää, se on helppo muuntaa audiotiedostoksi. Litterointityökaluja on monia, ja ainakin Teamsin kanssa saa olla kellonaikojen kanssa tarkkana; minä kävin koko nauhoitteen läpi ja jouduin ne korjaamaan, kuin myös stilisoimaan tekstiä aika paljon. 
  • Orientoidu. Minua auttoi aiheeseen fokusointi kertaamalla ydinkompetensseja pari päivää ennen koetta.
  • Rentoudu. Todennäköisesti sinulla on jo kaikki tieto, mitä kokeessa tarvitset.

 

Totuuden hetki

Kokeeseen valmistauduin kertaamalla ydinkompetensseja ja eettisiä sääntöjä. Olin kuullut että kokeessa on caseja, jotka eivät ole aina niin yksiselitteisiä, mutta noudatin ajatusta “Mikä kompetenssi tukee parhaiten tätä valintaa?” Noin 80 monivalintatehtävää olivat kuitenkin aika nopeasti tehtyjä ja eivätkä piinaavan vaativia ja aika suoraviivaista englantiakin. 3 tunnin koeaika sekä ei-natiiveille suotu 1 lisätunti olisi riittänyt helposti toiseenkin samanmoiseen rupeamaan.

Ilahduttavaa oli, että tulokset sai samantien. Kuten Peter Peitsalo mainitsi omassa blogissaan, olisi ollut erinomainen oppimispaikka nähdä, missä vastasin oikein ja missä väärin. 

Sertfiointi muodollistaa osaamistasi tietyltä osin ja helpottaa muita ymmärtämään, miksi juuri sinulta kannattaa pyytää ammattimaista coachingapua. Samalla se on tunnustus kehityksestäsi ja saavutuksistasi itsellesi.

 

Hyvää oppimismatkaa,

Sanna Rosendahl

ACC-sertifioitu coach ja ICF Finlandin hallituksen jäsen

 

Kiinnostaako ICF-sertifioinnit ylipäänsä? ICF Finland järjestää säännöllisesti sertifiointi-infoja, seuraava on tulossa 25.3.2024, ilmoittaudu mukaan.